Renslighet for valper og voksne hunder

Mar 13 / Helle Haugenes
Do-trening for valper handler om å skape gode vaner - nemlig at dobesøk skjer utendørs.

Små valper har veldig små blærer som de har svært liten kontroll over, og de vet heller ingenting om renslighet, så vår jobb er å passe på at valpen befinner seg på rett sted når den må på do nå i begynnelsen. Over tid vil valpen lære å skille mellom ute og inne. Noen så raskt som ved 12 uker, mens andre trenger litt mer tid. Full blærekontroll får valpene gjerne ikke før de er over halvåret.

For å få valpen husren raskest mulig må du passe på å ta med valpen ut ofte, og om du ikke har hatt valp tidligere så kommer du til å få deg en stor overraskelse over hvor ofte den lille valpen må luftes!

Tommelfingerreglene er at valpen må luftes rett etter
  • søvn
  • mat
  • lek og tur (sørg for at valpen tisser rett før dere går inn)
  • hvert 10.-15. minutt når valpen er i aktivitet
  • hvert 20.-30. minutt i våkne, men rolige perioder.

Ja, dette høres vanvittig ut, men tro meg, valpen tisser overraskende ofte! Ved 8-10 ukers alder er det ikke uvanlig at de gjør fra seg 20-30 ganger i døgnet. Jo flinkere du er til å ta valpen ut og etablere en vane at do-ting skjer ute fra første stund, jo enklere kommer renslighetsprosessen til å gå. 

Slik gjør du:

Du må være ute sammen med valpen din. Unngå å mase eller distrahere valpen, bare rusle litt rundt og vær veldig kjedelig til valpen går på do. Da kan du gi rolig ros; og enten bli ute og leke eller gå inn sammen.

Lær valpen å gå på do med en gang dere kommer ut. Om ikke valpen viser tegn til å gå på do etter en liten stund så kan dere heller gå inn og prøve igjen senere (maks 5 minutter). Hold valpen under oppsyn i denne perioden og frem til hun har tisset ute.

Tenk på at jo flere ganger valpen lykkes med å gjøre fra seg ute og jo færre ulykker
inne, desto raskere kommer valpen til å bli renslig.

Husk! Det er ditt ansvar å ta valpen ut ofte nok. Valpen er prisgitt å bli tatt ut til rett tid for å klare å gjøre fra seg ute.

Når ulykken er ute

Uansett hvor flink man er til å ta ut valpen ofte så er det ikke til å unngå at det skjer en og annen ulykke inne. Det går helt fint og valpen kommer til å bli renslig allikevel. Ta bare valpen med ut i tilfelle hun ikke var helt ferdig. Bevismaterialet tørkes opp og underlaget vaskes deretter.
Unngå kjeft og straff for ulykker inne. I beste fall virker det ikke. I verste fall kan det ha uønskede bivirkninger som at valpen begynner å gjemme seg inne for å gå på do, eller at hun blir redd for å gå på do mens noen ser på henne (også ute på tur).

Valpen sier ikke fra

Nei, du kan ikke forvente at valpen gir beskjed når hun må på do i begynnelsen. Faktisk kan det ta ganske lang tid før valpene lærer seg å si fra, og hvorvidt de lærer det er nok litt avhengig av hvordan menneskene rundt den reagerer på små signaler om at valpen må ut. I begynnelsen er det viktig å se etter og reagere på utydelige signaler, som feks litt uro, piping eller rampestreker.

Etterhvert som valpen/hunden får bedre kontroll kommer det til å skje naturlig at hunden begynner å vise tydeligere at hun må ut - feks ved at hun går til døren eller kommer bort til deg og dytter litt på deg eller forsøker andre tegn som får deg til å reagere.

Sommervalper

Sommervalper blir gjerne raskt (og tilsynelatende) renslige. De er mye ute, og har kanskje også mulighet til å gå ut og inn som de vil. Om de først får vanen å gjøre fra seg ute og tilbringer mye tid ute, er sannsynligheten stor for at de begynner å gå ut når de må på do.

Når ferien er over og høsten nærmer seg, lukkes gjerne også verandadøren (eller familien oppholder seg i mindre grad utendørs). Da er det lurt å passe ekstra på for å unngå ulykker inne. Veien fra gode vaner til nye vaner er nemlig kort, og om valpen først blir nødt til å gjøre fra seg inne så skal det ikke mange gjentagelsene til før det er naturlig å fortsette å gå på do inne. Om dette skjer så gjelder det å gå tilbake i renslighetstreningen hvor valpen luftes etter søvn, mat, aktivitet og eller ofte. 

Om natta

Små valper vil vanligvis trenge å gå på do en eller to ganger iløpet av natta de første dagene eller ukene etter at du henter valpen hjem.

Dersom du sover på samme rom som valpen vil du høre når valpen våkner slik at du kan ta den med ut. Bær valpen ut, og når den har vært på do er det rett inn og til sengs igjen. Etter noen slike netter vil det ta deg lenger å komme deg opp og finne tøflene dine pga søvnmangel, og valpen lærer å holde seg litt lenger, helt til den etterhvert klarer å sove gjennom natten uten å måtte på do.
Hvis du velger å ha valpen på et annet rom om natta må du la buret, er det viktig at du forholder seg helt nøytral når du står opp og må vaske eventuelle uhell om morgenen.

Hvorfor straff ikke fungerer


En typisk morgen for en 8 uker gammel valp:

7:00: Valpen tisser i hagen - eier tilstede. Valpen får ros.
7.30: Valpen tisser på kjøkkenet - eier tilstede. Valpen får skjenn.
8:15: Valpen tisser i stua - ingen tilstede. Hverken ros eller skjenn, men føles bra.
9:00 Valpen tisser i stua - eier tilstede. Valpen får skjenn.
9:30 Valpen tisser på kjøkkenet - ingen tilstede. Ingenting skjer, men føles bra.
11:00 Valpen tisser i hagen - eier tilstede men ser det ikke. Ingenting skjer, men føles bra igjen.
11:30 Valpen tisser under spisebordet - eier ikke tilstede. Ingenting skjer.
12:15 Valpen tisser i hagen - eier tilstede. Valpen får ros.


Målet her er at valpenlærer at det er riktig å tisse ute, og galt å tisse inne. Det denne valpen faktisk lærer er at noen ganger lønner det seg å tisse med eier tilstede, mens andre ganger er det farlig. Og, ikke minst, det er alltid trygt å tisse når eier ikke er tilstede, og foreløpig er det tryggeste stedet å tisse under spisebordet.

Valpen vokser og får bedre kontroll

Når valpen begynner å nærme seg et halvt år så begynner den vanligvis å ha behov for å komme ut sjeldnere og mange begynner også å holde seg og/eller si fra når de må ut. Nå kan vi senke skuldrene litt, men ikke for mye, siden det fortsatt er viktig å unngå ulykker. Opplever hunden at den er nødt til å gjøre fra seg inne i denne perioden så kan det fort bli en vane som er vanskelig å vende. Så, nyt at det kanskje holder med 6-7-8 turer ut i løpet av et døgn, og tenk at å gå ut en gang for ofte er bedre enn en ulykke inne. Det er også lurt å følge med på små signaler om at hunden må ut, nettopp for at hunden skal lære at det er mulig å si fra om det.

Voksne hunder som har tilbakefall

Det hender at unge og voksne hunder glemmer bort det de har lært om renslighet.

Tisper kan glemme gode toalettvaner midlertidig før og under de første par løpetidene, og hannhunder kan også glemme seg og løfte bakbeinet innendørs i forbindelse med kjønnsmodning. Dette ordner seg som regel av seg selv, men det er også lurt å forebygge ved ta hunden ut oftere - slik man gjør med en liten valp - i disse periodene. Er du i tvil om det er noe galt med hunden din så bør du kontakte veterinæren din.

Når voksne hunder som normalt er renslige begynner å gjøre fra seg inne, kan det være et tegn på sykdom eller annen lidelse. Dersom det vedvarer er det på sin plass med en veterinærtime for å utelukke at noe er fysisk galt.
Laget med